کابل کواکسیال چیست و چه کاربردهایی دارد؟ کابلهایی که برای انتقال اطلاعات و سیگنال در سیستمهای صوتی و تصویری مورد استفاده قرار میگیرند، اغلب کابل کواکسیال هستند.
این کابل مصارف خانگی، صنعتی و تجاری دارد و از جمله پراستفادهترین انواع سیم و کابل در صنایع الکتریکی است. طبیعتا هرچه کیفیت کابل کواکسیال بهتر باشد، کیفیت صدا و تصویری دریافتی نیز بالاتر میرود.
در ادامه ضمن بررسی انواع کابل کواکسیال و کاربردهای آن، مزایا و معایب این کابل را ذکر کرده و بهترین مدل آن را معرفی نمودهایم. با ما همراه باشید.
کابل کواکسیال چیست؟
اجازه دهید در ابتدا ببینیم کابل کواکسیال چیست تا بعدا با کاربردها و انواع مدلهای آن آشنا شویم.
کابل کواکسیال که در اصطلاح بازاری به آن کابل Coax هم میگویند، به منظور انتقال اطلاعات از نقطهای به نقطه دیگر، یعنی از آنتن به گیرنده، طراحی شده است.
این کابل در واقع نوعی کابل مسی است که شامل یک رسانای داخلی، یک عایق داخلی، محافظ فلزی و یک رسانای نازک است. اجزایی که در این کابل به کار رفته، از تداخل سیگنالها جلوگیری میکند. این کابل به دلیل عایقی که در آن به کاررفته، ظاهری قطور دارد.
ساختار کابل کواکسیال
کابلهای کواکسیال در وسط خود هادی الکتریکی دارد که با لایهای از عایق احاطه شده است. همین ساختار باعث میشود که سیگنالها در داخل کابل محصور مانده و نویزهای الکتریکی برای آن مزاحمت ایجاد نکنند.
لایه هادی مرکزی هم متشکل از سیم نازکی به جنس مس است که ممکن است به صورت ساده یا تابیده باشد. دور این سیم مسی توسط عایقی پوشانده شده است. روی این عایق، لایه مشبک و بافته شده از جنس مس یا فلزی دیگر قرار دارد. تمام این لایههایی که نام بردیم درون یک محافظ به نام عایق بیرونی قرار گرفتهاند.
منظور از ورودی کواکسیال چیست؟
این سوال بسیار رایجی است که ورودی کواکسیال چیست؟ خیلی خلاصه اگر بخواهیم پاسخ دهیم: به قسمتی که باید به تولیدکننده داده متصل شود میگویند ورودی کابل کواکسیال.
بالاتر توضیح دادیم که برای اتصال کابلهای آنتن کواکسیال، باید آن را از به طور مثال از دکل رادیویی به گیرنده رادیو وصل کنیم یا آن را از ایستگاههای تلویزیونی به گیرندههای تلویزیون بکشیم تا مراحل انتقال سیگنال و داده به درستی انجام شود و دادهها بدون نویز باشند.
بخوانید تا بیشتر بدانید: جدول سایز سیم برق |
ورودی کابل کواکسیال هم عبارت است از آن قسمتی از کابل که به تولیدکننده داده متصل میشود.
خروجی Coaxial چیست؟
خروجی کواکسیال چیست؟ خروجی کابل کواکسیال قسمتی است که از تولیدکننده سیگنال به دستگاه گیرنده وصل میشود. به طور مثال، شما برای نصب دیش ماهواره از یک سیم کواکسیال استفاده میکنید که یک سر آن را به دیش ماهواره وصل کرده که آن ورودی کابل میشود.
طرف دیگر کابل را نیز از پشت بام یا بالکن، به دستگاه گیرنده مثل تلویزیون وصل میکند؛ به این سمت میگویند خروجی کواکس.
دستهبندی کلی کابل کواکسیال
تمامی مدلهای کابل کواکسیال که در بازار وجود دارند، در یکی از دو دسته کابلهای Thick net و Thin net جای میگیرند. در ادامه مشخصات بارز هر یک از این دسته را مشخص کردهایم:
کابل کواکسیال Thick net
این دسته از کابلها انعطافپذیری زیادی دارند و قطر آنها تا 5 اینچ است. در عین حال به دلیل هسته مسی ضخیم، به این کابلها میگویند Thick net. از این کابلها برای انتقال سیگنال و داده در مسیرهای طولانی استفاده میشود.
بخوانید تا بیشتر بدانید: انواع کابل نسوز |
کابل کواکسیال Thin net
این کابلها که قطری تا حدود 25 اینچ دارند، انعطافپذیری بسیار بالاتری نسبت به کابلهای Thick net دارند. از کابلهای Thin net برای انتقال سیگنال در مسافتهای کوتاه (تا 200 متر) استفاده میشود. هسته مرکزی این کابلها نیز معمولا به شکل یک مفتول است.
انواع کابل کواکسیال کدام هستند؟
اشاره کردیم که همه مدلهای کابلهای کواکسیال در یکی از دو دسته Thick net و Thin net قرار میگیرند. بر این اساس، انواع کابل کواکسیال را در بازار بر اساس نامگذاری خاصی که انجام میشود، به مدلهای زیر تقسیمبندی میکنند:
- کابل RG6؛ این کابل با امپدانس 75 اهم، مخصوص تلویزیون و ماهواره است.
- کابل RG8؛ این کابل با امپدانس 50 اهم، برای استفاده در محیطهای باز به کار میآیند.
- کابل RG11؛ این کابل از بهترین گزینهها برای انتقال تصاویر در مسافتهای طولانی است و به طور ویژه برای دریافت تصاویر HD به کار میآید.
- کابل RG58؛ این کابل با امپدانس50 تا 52 اهم، برای انتقال سیگنالهای ضعیف عالی است. مخصوصا برای ارتباطات رادیویی از این نوع کابل بسیار استفاده میشود.
- کابل RG59؛ از این کابل در دوربینهای مداربسته استفاده میشود.
- کابل RG60؛ برای تلویزیونهای با کیفیت بسیار بالا از این کابل استفاده میشود.
- کابل RG142؛ این کابل امپدانسی در حدود 50 اهم دارد و مغزی آن هم مفتولی است.
- کابل RG178؛ این کابل برای تلویزیون، کامپیوتر و دستگاههای الکترونیکی کاربرد دارد. امپدانس آن 50 اهم و 1.80 میلیمتر ضخامت مغزی آن است.
- کابل RG179؛ این کابل امپدانس 75 اهم دارد و با قطری در حدود 2.5 میلیمتر، برای استفاده در گیرندههای ارتباطی کاربردی است.
- کابل RG213؛ این کابل در سیستمهای مخابراتی تا فرکانس 1 گیگاهرتز کاربرد فراوانی دارد و امپدانس آن 50 اهم است.
بخوانید تا بیشتر بدانید: انواع روکش سیم برق |
تقسیمبندی بر اساس کاربرد کابل کواکسیال
جدای از تقسیمبندی بالا، کابلهای کواکسیال را از نظر نوع کاربرد میتوان در یکی از دستههای زیر جای داد:
- کابل کواکسیال هاردلاین (Hard-line coaxial cable)
این کابل در واقع سیم مسی به صورت کانال گردی است که محافظی از مس و آلومینیوم آن را پوشانده است. کاربرد این نوع کابل آنتن برای اتصال ترانسمیتور به آنتن است.
- کابل کواکسیال تریاکسیال (Triaxial cable)
این نوع کابل مقاومترین انواع کابل کواکسیال است و سه لایه محافظ دارد. کابل تراکسیال به طور ویژه در ویدئو کاربرد دارد.
- کابل کواکسیال ریجیدلاین (Rigid-line coaxial cable)
این نوع کابل از دو کانال مسی تشکیل شده که به عنوان لوله غیرقابل تاشو عمل میکنند. این لاینها برای مصارف داخلی و بین ترانسمیتورهای قوی فرکانس رادیویی مورد استفاده قرار میگیرند.
- کابل کواکسیال رادیاتینگ (Radiating cable)
کاربرد این کابل در تونل های زیرزمینی، تجهیزات نظامی و آسانسور است. کابل Radiating تقریبا شبیه به کابل هاردلاین است اما طول موج فرکانس رادیویی در آنها متفاوت است.
کاربرد کابل کواکسیال
کابل کواکسیال اساسا به منظور انتقال اطلاعات و سیگنال در فرکانسهای بالا کاربرد دارد. در همین راستا، مهمترین کاربرد کابل کواکسیال در تلویزیون، دوربینهای مدار بسته، در اتصال ریسیورها و پس از آن در دستگاه ویدیو و سایر گیرندهها است.
مزایای کابل کواکسیال
کابل کواکسیال بیجهت به کابل آنتن مشهور نشده، زیرا مناسبترین کابل برای دریافت صوت و تصویر به شمار میرود. از این نظر، مهمترین مزیت کابل کواکسیال را میتوان در مقاومت بالا در برابر تداخلات سیگنالی (نویز) و دریافت تصاویر با بهترین کیفیت خلاصه کرد.
از دیگر مزایای کابل آنتن همچنین میتوان به انعطاف پذیری خوب، وزن پایین، قیمت مناسب نسبت به کیفیت و کارایی، انتقال داده با حجم زیادی از داده در فاصلههای طولانی و دور و مقاوم بودن در برابر پیچ خوردگی و تا خوردگی، اشاره کرد که کابل آنتن را یک کابل محبوب در بین مصرف کنندگان کرده است.
در کابلهای کواکسیال میدان مغناطیسی که سیگنال را منتقل میکند، فقط در فضای بین رسانههای خارجی و داخلی بوده که از مزیتهای این کابل محسوب میشود.
این ویژگی کابل کواکسیال باعث میشود که برعکس بیشتر خطوط انتقال و کابلهای انتقال داده، بتواند در کنار اجسام فلزی نصب شود، بدون آن که قدرت خود را از دست بدهد.
نصب این کابل به آسانی انجام میشود و پیچیدگی خاصی ندارد. همچنین از این کابل میتوان در سیستمهای دیجیتال و حتی سیستمهای آنالوگ استفاده کرد.
معایب کابل کواکسیال
اگر بخواهیم به معایب کابل کواکسیال اشاره کنیم، اول از همه باید نحوه انشعابگیری از آن را توضیح دهیم. انشعاب دادن از کابل کواکسیال معمولا کار دشواری است و به تجهیزات و اتصالات مخصوص نیاز دارد.
همچنین این کابل برای انتقال سیگنال در مسیرهای طولانی گزینه چندان مناسبی نیست و بیشتر در مسافتهای کوتاه کاربرد دارد. دوام پایین روکش بیرونی در برابر تابش مستقیم نور آفتاب و دیگر عوارض طبیعی، و همچنین اشغال فضای زیاد در محیط داخلی ساختمان، از دیگر نقاط ضعف کابل کواکسیال است.
افت سیگنال در کابل کواکسیال چیست؟
افت سیگنال در کابلهای کواکسیال بسیار اتفاق میافتد و منشاء دریافت تصاویر بیکیفیت است. افت سیگنال در واقع به معنای کاهش یافتن قدرت سیگنال در هنگام عبور از کابل است.
اساسا به خاطر کاهش احتمال افت سیگنال است که کابل کواکسیال را ضخیم میسازند، چون هرچه ضخامت این کابل بیشتر باشد، افت سیگنال هم کمتر میشود.
در این صورت میتوان از این کابلها برای مسافتهای طولانی نیز استفاده کرد. اما اگر افت سیگنال قابل توجه باشد باید از یک آمپلیفایر برای تقویت سیگنال استفاده نمود.
بهترین کابل کواکسیال کدام است؟
اینکه بهترین کابل کواکسیال کدام مدل است، به نوع استفاده شما بستگی دارد. یعنی باید ببینید کابل کواکس را برای چه استفادهای قصد دارید بخرید، تا با توجه به آن بهترین کابل را انتخاب نمایید.
بخوانید تا بیشتر بدانید: بهترین برند کابل آنتن |
به عنوان مثال، کابل RG6 برای تلویزیون، فیلمبرداری و اینترنت مناسب است، اما خیلی به درد دریافت تصاویر با کیفیت HD نمیخورد. در نقطه مقابل، کابل RG11 برای داشتن دادههای HD گزینهای عالی است و به خاطر لرزش و نویز در مسافتهای زیاد، در فواصل طولانی استفاده میشود.
این کابل همچنین مناسب برای ساختمانهایی است که ارتفاع بالایی داشته و بزرگ هستند. در یک کلام، کابل RG11 به دلیل استفاده در فواصل طولانی، قدرت بالایی داشته و دادهها را با کیفیتی خوب و استاندارد نشان میدهد، اما برای فواصل کوتاه انتخاب خیلی عاقلانهای نیست.
اما اگر به دنبال خرید کابل آنتن برای استفاده در دوربینهای مدار بسته هستید، باید به سراغ RG9 بروید. این کابل به دلیل ضخامت و مقاومت بالایی که دارد، انتخابی عالی برای این دوربینها است.
کابل RG60 نیز برای مصارفی مثل تلویزیون و ماهواره استفاده میشود ولی تنها تفاوتی که با کابل RG6 دارد، این است که برای تلویزیونهایی با کیفیت بسیار بالاتری استفاده میشود.
بخوانید تا بیشتر بدانید: رنگ سیم فاز و نول و ارت |
جمعبندی
کابل کواکسیال بهترین گزینه برای جایگزینی سیم و کابلهای قدیمی است. این کابلها امکان دریافت صوت و تصویر با بهترین کیفیت را فراهم میکنند و جلوی تداخل سیگنال و نویز را هم میگیرند.
در عین حال موقع خرید کابل کواکسیال حتما دقت کنید که خریدتان را از برند و فروشگاه معتبری انجام دهید، زیرا در غیر این صورت گرفتار یکی از جنسهای تقلبی موجود در بازار میشود و مجددا باید برای خرید کابل کواکسیال هزینه کنید.
بخوانید تا بیشتر بدانید: بهترین سیم برق ساختمان |
ما در مجموعه سات کابل انواع کابل آنتن کواکسیال را تولید و عرضه میکنیم. اگر به دنبال خرید بهترین کابل کواکسیال با گارانتی و کیفیت بالا هستید، به صفحه درستی آمدهاید.
میتوانید از طریق شماهر 02176264937 با کارشناسان ما ارتباط گرفته و ضمن بهرهمندی از مشاوره پیش از خرید، سفارشتان را ثبت نمایید. بیشتر بدانید.